Vuosi 2018


VUOSI 2018


*Toimintakausi aloitettiin 28.1.2018 yhdistyksen vuosikokouksella. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Pertti Nurmi ja jäseniksi Teiju Autio, Markku Myllykangas, Timo Soisalo, Matti Parpola, Seepo Serola ja Eija Rossi. Hallitus valitsi varajäseniksi Seepo Serolan (sihteeri) ja Eija Rossin sekä varapuheenjohtajaksi Markku Myllykankaan. Hallitus on kauden 2018 aikana kokoontunut 8 kertaa ja varajäsenet ovat kutsutut aina paikalle.

 

*Kesän aikana isännöintiin 31.5, 14.6 ja 16.9 Kotkaan saapuneiden risteilyalusten vieraita. Avoinna olleet pihat olivat Varvaran piha kahvituksineen,  Arvilommi, Römpötti, Kohler, Resenkov, Lebedeff ja Esaias. Vieraita oli n. 50-70 per kerta.

 

*”Narinka-katukirppis” järjestettiin periteiseen tapaan Raatihuoneenkadulla 19.5 klo 10-16. Orkesteriksi olimme saaneet Eija Rossin avustuksella Rossin suvusta koostuvan bändi Urhon. Iltaa eli yhteistä dinneriä vietettiin tällä kertaa Kohlerin pihassa Salvadorin loihtiman upean tarjonnan kera, jotka yhdistys tarjosi.

 

*Ennen Tattoon alkua ilmestyi myös yhdistyksen vuosikalenteri, jonka painos oli jälleen 600 kpl. Teemana tällä kertaa 3D-mallinnuksen yhteydessä laserkeilauksesta saadut talokuvat.

 

*Matti Parpola ja Seepo Serola esitelmöivät 5.5 Merikeskus Wellamossa pidettyyn Löydä, Hoida, Sitoudu tapahtumaan, jonka järjesti Kymenlaakson Museo.  Esitelmän aihe oli Asukaslähtöinen kulttuuriympäristötyö Haminassa.

 

*Hamina-Tattoota vietettiin 30.7 – 4.8, jolloin yhdistyksestämme oli 15 pihaa avoinna 5 päivän ajan klo 12-18. Tattoon aikana 1.8 vieraili luonamme Kymenlaakson rahaston hoitokunta, jota isännöi Seepo. Vieraille kerrottiin tilanne, missä mennään historiikin kanssa ja he vierailivat myös Kohlerin pihalla.

 

*10.8 järjestettiin perinteeksi tullut polkuautokisa ”Raatihuone Le-Mans. Sarjoja oli tällä kertaa 3. Kilpasarja, 6-9 vuotiaat ja juniorit alle 6v. Joukkueita oli saatu kiitettävät 24 kpl. Lippumiehenä tänä vuonna kaupunginhallituksen puh.joht. Titta Erkkilä ja tapahtumaa oli tukemassa 9 paikallista liikeyritystä.

 

*23.8 – 29.8 olimme isännöimässä kansainvälistä Hamina Hidden tapahtumaa. Tämän laserkeilasta opettavan kesätapahtuman (11 ulkolaista nuorta ja opetusta jakoi 6 alan asiantuntijaa) oli organisoinut Prof. Jorge Carcia yhdessä yhdistyksemme kanssa. Koko porukka oli Lebedeff, Korttila, Sala, Wischtukat, Arvilommi ja Esaias talojen kotimajoituksessa.

Hamina Hidden paneutui koulutuksessaan Haminan maanalaiseen maailmaan ja kuvauksia tehtiin muutamissa jäsentemme kellareissa. Yhdistys osallistui pienellä rahallisella panoksella tapahtuman kustannuksiin. Suurempi panos oli kuitenkin se työ, jota tehtiin tapahtuman läpiviemiseksi. Suurimman huolen kantoivat Teiju ja Seepo, joidenka pihapiiri toimi mm. koko tapahtuman keskipisteenä.

 

*Lokakuussa yhdistyksemme yllätettiin täydellisesti. Saimme tiedon, että meidät on valittu kolmannen kerran jaettavan Kymenlaakson kulttuuriympäristöpalkinto NUTIKAN saajaksi. Yhdistyksen hallitus oli 14.11 Merikeskus Vellamossa vastaanottamassa ko. huomionosoitusta. Monien lehtien lisäksi yhdistyksemme pääsi esille myös aluetelevisioon sekä radioon.  16.11 oli jäsenistömme kutsuttu kohottamaan maljaa NUTIKKA-juhlaan Mikon parturitiloihin.

 

*24.11 vietettiin pikkujoulua bussimatkalla vanhaan Fiskarsin tehdasmiljööseen. Lounas paikan päällä ja tutustumista alueeseen ja sen jouluvalmisteluihin. Iltapäivällä suunta takaisinpäin ja Porvoossa varsinaiselle pikkujouluillalliselle ravintola Sikapelleen. Illallisella ojennettiin vuotuinen ansiokkaan jäsenen esiliina. Idean isä Matti Parpola oli essun oikeutettu saaja.

 

*30.11 otimme vastaan Cursonin järjestämänä 10 hengen venäläisen matkanjärjestäjien seurueen. Pepen opastuksella vierailimme Kohlerin pihalla, josta edelleen Arvilommin jouluiseen piharakennukseen. Kävimme näytöksenä avaamassa Serola Sirkan jouluikkunan ja sieltä Esaiaksen kellariin, jossa vieraille tarjottiin lämmintä glögiä ja pikkupurtavaa.

 

*Hanni ja Tuula olivat antaneet paikan ladyjen perinteiselle joulukirppikselle. Kirpputori oli avoimena 8. -16.12 Arvilommin piharakennuksessa. Hanni hoiti ansiokkaasti tapahtuman organisoinnin.

 

*1.12.2018 klo 18.00 avautui tämän vuoden ensimmäinen joulukalenteri-ikkuna ja jälleen Korttilan talon piharakennuksessa. Tapahtuma käynnistyi jo kuudetta vuotta ja tuntuu, että jäsenistö panostaa entistä enemmän ikkunoiden tekemiseen kuin myös tunnelmallisiin esityksiin avaamisten yhteydessä. Reimari toimi jälleen ikkunoiden tiedottajana ja opastajana jouluikkunakarttoineen. Haminalaiset jaksavat edelleenkin säästä riippumatta saapua runsain joukoin paikalle ja joka vuosi näkee myös uusia kasvoja ihastelemassa tekemisiämme. RUK jälleen 6.12 mukana ja tämä päivä onkin hyvä pyhittää heille ja pyrkiä pitämään heidät tulevaisuudessakin kanssamme.

 

*Yhdistyksen suurponnistus, historiikkiprojekti etenee suunnitelman mukaisesti. Talokohtaiset työt on saatu siihen vaiheeseen, että ensimmäisestä, Arvilommin talosta, on tehty lopullinen mallityö kirjaa varten. Tutkija Janne Asplundilla ja koko toimikunnalla on kuitenkin erittäin työntäyteinen vuosi saadaksemme kirjan valmiiksi aiottuun aikatauluun eli 22.5.2020 mennessä. Toimikunta toteaa, että kirjan sisällöllisestä eikä ulkoisesta laadusta ei kuitenkaan tulla tinkimään. Projektin ohjausryhmä on vuoden aikana pitänyt useita pitkiä puhelinpalavereja ja kokoontunut yhteen 5 kertaa.

 

*Vuoden 2018 päättyessä yhdistyksen jäsenmäärä on 52, joita varsinaisia jäseniä 44, asukasjäseniä 6 ja kunniajäseniä 2. Yhdistyksessä on edustettuna edelleen 21 taloa. Jäsenkuntaa on tiedotettu sähköpostiviesteillä, vastuullisena tiedottajana Markku Myllykangas.

 

*Haminan linnoituksen wanhat talot ry on ollut erittäin näyttävästi esillä tiedotusvälineissä, johtuen Tattoo-vuodesta ja erityisesti maakunnallisen Nutikka palkinnon voitosta. Juttuja yhdistyksen toiminnasta ovat julkaisseet Reimari, Kymen Sanomat ja Ankkuri.



Haminan linnointuksen wanhat talot ry ©

 Kaikki oikeudet pidätetään.