Vuosi 2022


VUOSI 2022


Yhdistyksen yhdeksäs toimintakausi alkoi koronan vaikuttaessa edelleen voimakkaana. Toimintamme kuitenkin noudatteli pääosin aikaisemmista vuosista totuttua tapaa. Koronan vaikutus väheni kuitenkin kuljettaessa vuoden loppua kohti ja hyvä niin.

 

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 22.4.2022 Aladinin talvipalatsissa Haminan keskiympyrässä. Nautimme hyvän seuran kahvista ja Aitolahden kakuista. Jäsenmaksuksi päätettiin edelleen 30 € ja liittymismaksua ei edelleenkään päätetty periä.

 

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Markku Myllykangas sekä jäseniksi Teiju Autio, Timo Soisalo, Teija Hirvonen ja Marja Manninen. Varajäseniksi valittiin Marjut Kauppinen ja Seppo Serola. Toiminnantarkastajiksi valittiin Matti Sahala ja Kai Uski.

 

Hallitus on kauden aikana kokoontunut 5 kertaa.

 

Sekä kirja-, että 3D projektien tultua valmiiksi hallituksen päätöksen mukaisesti nollataan projektirahastot ja ylijääneet varat siirretään vuoden 2022 tulokseen. Yhdistyksen tulos olisi jäänyt vuonna 2022 tappiolliseksi ilman näitä kirjanpidollisia toimenpiteitä. Yhdistyksen kassavarat ovat pienemmät vuoden lopussa kuin vuoden 2022 alkaessa.

 

Yhdistyksen kalenterimyynnistä päätettiin lahjoittaa Ukrainalle 2€ jokaisesta myydystä kalenterista. Yhdistyksen kirjasta päätettiin lahjoittaa 5 € / kirja.

 

Tilattiin keväällä 100 kpl yhdistyksen Tähtilinnoituksen talot -kirjoja kustannus Aarnilta TATTOO-myyntiin ja jäsenille lunastettavaksi.

 

Kevät pop up -kirppis järjestetiin 14.5. Pyöräkellarin pihassa. Kiitos Taru ja Jussi Jongsma. Kirppiksen jälkeen perinteinen illanvietto Aladinin talvipalatsissa pizzaa syöden.

 

13.-16.7. Osallistuttiin jälleen Hamina TATTOO-tapahtumaan avaamalla 15 wanhaa pihaa vierailijoille ja pihakonserttien pitopaikaksi. Tapahtuma onnistui jälleen kerran hyvin ja pihat ovat lunastaneet vankkumattoman paikan TATTOO-viikon tapahtumissa. Tapahtuman palaute annettiin kaupungille 20.10. tapaamisessa, jossa sovittiin uuden sopimuksen laadinnasta kaupungin ja yhdistyksen kesken. Tapahtuman mahdollistamiseksi Haminan kulttuuriperinnesäätiö myönsi ”kukkarahaa” osallistujille jaetavaksi 4500 euroa. Kiitos Haminan kulttuuri-perinnesäätiölle tuesta.

 

Puheenjohtaja osallistui 3.11. Cursorin järjestämään tapahtumaan Raatihuoneella. Kyseessä oli info yrittäjille koskien Haminan joulun ajan matkailutapahtumia. Joulukalenteri-ikkunat mainittiin osana Haminan kaupungin joulutapahtumia.

 

Yhdistyksen pikkujoulua vietettiin 4.11. Lebedeffin kauppapuodissa. Tarjolla hyvän seuran lisäksi oli purtavaa, musiikkia, tiernapojat esiintyivät ja perinteiset palkitsemiset. Yhdistyksen pikkujoulusta tuli paljon myönteistä palautetta. Lämpöiset kiitokset talon omistajille Teijulle ja Seepolle, juhlatoimikunnalle ja ahkeralle talkooväelle. Puheenjohtajan esiliinat aktiivisesta toiminnasta yhdistyksen päämäärien hyväksi saivat tällä kertaa Risto Pakkala ja Timo Soisalo. Parhaat onnittelut!

 

Yhdistys palkitsi 14.11 Linnoituksen alueen katujen lehtien imuroinnista ja hyvästä syyskunnossapidosta Haminan kaupungin työntekijän Jari Vilkunan tarjoamalla lounaan ja lahjoittamalla hänelle yhdistyksen kirjan Tähtilinnoituksen talot.

 

Cursor Oy järjesti mediatapahtuman kutsumalla toimittajia tutustumaan Haminan joulutapahtumiin. Osana vierailua puheenjohtaja ja Hanni Kangasmäki perehdyttivät toimittajat Haminan Linnoituksen wanhoihin taloihin Arvilommin talon pihakammarissa 24.11 illalla. Toimittajille esiteltiin glögin ja piparien nauttimisen yhteydessä yhdistyksen lisäksi erityisesti joulukalenteri-ikkunaperinnettä. Kaksi juttua Haminasta syntyikin vierailun jälkeen.

 

Yhdistyksen perinteiset joulukalenteri-ikkunat avautuivat jo 10. kerran 1.12.-24.12. Sää suosi ikkunoiden avauksia, sillä lumi oli maassa kaikkien ikkunoiden avaamisen aikana. Järjestelyistä vastasi tänä vuonna ansiokkaasti Hanni Kangasmäki. Ikkunoiden nimien arvauskilpailua varten saatiin kaksi lahjoitusta palkinnoiksi. Yhdistys lahjoitti Tähtilinnoituksen talot -kirjan.

 

Samaan aikaan jouluikkunoiden kanssa avautui myös yhdistyksen joulukirppis, joka oli avoinna Lebedeffin kauppahuoneessa 1.-11.12. ja 16.-18.12. Kirppiksestä vastasi nytkin Hanni Kangasmäki – kiitos siitä. Tilan tarjosi yhdistyksen käyttöön Teiju Autio ja Seepo Serola, josta heille iso kiitos. Keskeisempää paikkaa ei juurikaan voi kirppikselle toivoa.

 

Haminan Linnoituksen Wanhat talot ry (Wanhat pihat) aloitti uuden sopimuksen laadinnan Haminan kaupungin kanssa 9.12. Sopimus hyväksytään lopullisesti vuoden 2023 aikana.

 

Yhdistys keräsi varoja Ukraina-apuun kahdella kirppiksellä. Wanhat pihat tapahtumassa Arvilommin talon puuceekirppiksellä ja joulun popup kirppiksellä. Tuotto oli yhteensä 1200 euroa, joka lahjoitettiin 15.12. K-market Kanuunassa pidetyssä tilaisuudessa vastaanottokeskusta pyörittävälle Hemcare Oy.n Soile Tillille. Lahjoitus maksettiin suoraan kirpputorien pitäjien kassasta kierrättämättä sitä tilin kautta. Lahjoitus mahdollisti jaettavaksi 22 kpl 50 euron lahjakorttia.

 

TATTOOta varten tilattiin yhdistyksen kalentereita 500 kpl. Menekki ei ollut perinteisen hyvää, vaan kalentereita jäi kymmeniä myymättä. Vuoden lopulla ylijääneet kalenterit lahjoitettiin eteenpäin.

 

Vuoden päättyessä yhdistyksemme jäsenmäärä oli 56, joista kunniajäseniä 2. Yhdistyksessämme on edustettuna 25 taloa. Jäsenkuntaa on tiedotettu pääosin sähköpostin ja whatsapp-alustan kautta. Vastuullisena tiedottajana on toiminut Marja Manninen.

 

Yhdistyksen varainhankinta on edelleen perustunut seinäkalenterimyyntiin, jäsenmaksuun ja erilaisiin anomuksiin toiminnan tukemiseksi.  

 

Yhdistys on liittynyt kumppanuustalo Hilman jäseneksi, joka mahdollistaa esim. tilojen käytön talossa.

 

Kaupungin kulttuuriavustusten saamisen mahdollistamiseksi yhdistys rekisteröityi  Lähellä.fi -alustalle, jota käyttää myös Hyvinvointialue. Vuonna 2022 kulttuuriavustuksen haku myöhästyi, kun anomuksen jättöpäivää oli muutettu. Näin ollen kulttuuriavustusta ei myöskään saatu. Sen sijaan haimme ja saimme pop up avustusta kaupungilta kuluihin, joita järjestämämme yleisötapahtumat ovat yhdistykselle aiheuttaneet.

 

Vuoden aikana Haminan kaupunki on kutsunut yhdistyksen mukaan useisiin suunnittelutapahtumiin. Yhteydenpito kaupungin eri toimijoiden kesken on ollut merkillepantavan hyvää ja ansaitsee varauksettoman kiitoksen. Yhdistys kiittää Haminan kaupunkia yhteistyöstä ja keskinäisestä arvostuksesta.

 

Yhdistyksen jäsenten kesken vuoden aikana virisi keskustelua aurinkopaneleista. Yhdistyksen jäsenkunnassakin on ilmennyt halukkuutta korvata käytössä olevia lämmitysmuotoja aurinkoenergialla. Toistaiseksi ainoastaan yksi toimenpidelupa on myönnetty aurinkopaneelien asentamiseen suojelutaloihin. Museovirasto pohtinee edelleen omaa valtakunnallista kantaansa asiaan. Vastuuviranomainen asiassa on paikallinen maakuntamuseo, Haminan tapauksessa Kymenlaakson museo, joka antaa hankkeista lausuntonsa Haminan rakennusvalvonnalle Museoviraston ohjeiden mukaisesti.

 

Haminan Linnoituksen wanhat talot ry on myös asukasyhdistys. Asukasjäseneksi voidaan hakemuksesta hyväksyä myös henkilö, jonka katsotaan jäsenyydellään edesauttavan yhdistyksen tarkoitusperien toteutumista. Kannatusjäseneksi voidaan hakemuksesta hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.
Haminan linnointuksen wanhat talot ry ©

 Kaikki oikeudet pidätetään.