Vuosi 2019


VUOSI 2019


*Toimintakausi aloitettiin 25.1.2019 yhdistyksen vuosikokouksella, joka pidettiin Hilman tiloissa ja paikalla oli 14 jäsentä. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen 11. pykälän määräämät asiat. Toimintasuunnitelma sekä tulo ja menoarvio hyväksyttiin yksimielisesti. Samoin hallituksen esittämä jäsenmaksu 30€. Liittymismaksua ei kerätä.


Hallituksen pj valittiin Pertti Nurmi sekä jäseniksi Teiju Autio, Matti Parpola, Timo Soisalo ja Eija Rossi. Varajäseniksi Seepo Serola ja Markku Myllykangas. Hallitus on kauden aikana kokoontunut 5 kertaa varajäsenet aina kutsuttuina.


Kesän aikana isännöimme kaksi kertaa Kotkaan saapuneiden risteilyalusten vieraita. Ensimmäisen laivan hoiti Varvaran talo yksinään ja toisen Lebedeffin ja Varvaran talo yhdessä, johtuen vieraiden runsaasta määrästä (n.600).


”Narinka-katukirppis” järjestettiin kuten aiemminkin Raatihuoneenkadulla 18.5 klo 10-16. Orkesterin oli hoitanut jälleen Rossin Eija eli suvustaan koostuvan bändin Urhon. Yhteistä iltadinneriä vietettiin tällä kertaa Pakkalan pihassa omin eväin. Yhdistys tarjosi kahvit ja kaakun.


Kesän puolivälissä ilmestyi myös yhdistyksen seinäkalenteri, jonka painos Tattoon välivuotena 200 kpl. Teemana eri vuoden aikoihin sijoittuvat talokuvat sekä toimintamme tapahtumia esittävät kuvat. Kalenterista pidettiin ja kaikki saatiin hyvin myydyksi.


Muinosten suku, n 10 henkeä vieraili luonamme 21.8. Päivän isäntinä toimivat Paukkusen, Berqvistin sekä Haapaniemen talot. Talot olivat niitä, joissa suku vuosikymmenten saatossa oli Haminassa eri kokoonpanoissa asunut. Kohlerin talo olisi ollut neljäs, mutta vierailu ei tällä kertaa onnistunut. Yhdistyksen puolesta mukana Matti Parpola ja Pertti Nurmi.


Perinteinen polkuautokisa ”Raatihuone Le Mans” järjestettiin elomarkkinaperjantaina 9.8. Joukkueita ennätykselliset 26 kpl. Ne oli jaettu neljään eri sarjaan: kilpasarja, jokkis, lapset ja juniorit. Suomen suurinta lähtölippua heilutti itseoikeutetusti sen tekijä, Seepo Serola. Tapahtumaa oli tukemassa 10 paikallista yritystä. Kilpailujen johtajana Kai Uski ja kuuluttajana Matti Parpola. Mainittakoon että hallitus on päättänyt toteuttaa kisan jatkossa vain joka toinen vuosi eli aina Tattoon välivuotena.

Illalla kilpailun jälkeen vietettiin yhteistä iltaa Lebedeffin pihassa Teijun ja Seepon isännöidessä. Samassa yhteydessä pidettiin myös ylimääräinen yhdistyksen kokous, jossa aiheena sääntöjen muuttaminen vuosikokousajankohdan osalta. Päätettiin yksimielisesti siirtää kokous pidettäväksi huhtikuun loppuun mennessä.


Kaupunki esitti yhdistykselle mahdollisuutta pitää Raatihuoneen alakerrassa joulumyyjäiset. Hannin johdolla Ladyt tarttuivat innolla tarjoukseen ja myyjäiset toteutettiin 15-24.11. Tapahtuma sai nimekseen Jouluhuone ja oli toteutettuna upean jouluinen. Samanlaiselle tapahtumalle kaupunki esitti myös seuraavalle vuodelle tervetulotoivotuksen.


Perjantaina 23.11 suuntasi n.20 hengenjoukko pikkujoulun viettoon Virojoelle Harjunhoviin. Harjunhovin puolesta sen historiaa esitti myyntiassistentti Ghita Branders. Tämän jälkeen jouluruuan kimppuun. Erittäin hauskasta ohjelmasta illan aikana vastasivat Teija ja Tuula – kiitos. Vuotuisen ansiokkaan jäsenen esiliinan sai tänä vuonna Markku Myllykangas.


1.12 avattiin ensimmäinen joulukalenteri-ikkuna Römpötin talossa. Jo seitsemättä kertaa järjestetty tapahtuma toteutettiin aiemmasta poiketen isäntäväen ja yhdistyksen yhteisenä juhlakkaana avajaistilaisuutena kaikille katsojille. Eino Härkönen puhalsi esityksillään ikkunan auki, jonka jälkeen ihmiset siirtyivät pihatilaan nauttimaan yhdistyksen tarjoamista pikkupurtavista glögeineen. Illan musiikista siellä vastasi laulava kitaristi Keijo Kumanto. Paikalla oli n.200 henkeä, joista usealla ei ollut mitään kiirettä pois kauniisti jouluvalaistulta pihalta.


Yhdistyksen ponnistus historiikkiprojekti eteni hyvin. Talokohtaiset työt olivat vuodenvaihteessa edenneet siten, että vain muutama talo oli kirjoittamatta ja puhtaaksi lukematta. Vaikka työtä on tehty runsaasti, hallitus päätti toimikunnan esityksestä siirtää kirjan julkaisemista vuodella eteenpäin vuoteen 2021 näin varmistaen laadukkaan lopputuloksen. Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto 11.4.2019 vastasi anomukseemme myöntämällä 10 000 € kirjan kirjoittamiseen.


Jätettiin 29.9 esitys Haminan kaupungille lumitöiden hoitamiseksi linnoituksen alueella. Päällimmäisenä ajatuksena, että kaupunki hoitaisi työn ja laskuttaisi meitä vain toteutuneilla kustannuksilla. Vastausta ei vuoden loppuun mennessä ollut tullut.


Vuoden 2019 päättyessä yhdistyksen jäsenmäärä oli 53, joista varsinaisia jäseniä 45, asukasjäseniä 6 ja kunniajäseniä 2. Yhdistyksessä edustettuna 22 taloa. Jäsenkuntaa on tiedotettu sähköpostilla ja vastuullisena tiedottajana Markku Myllykangas.


Yhdistys on saanut toimintatukea Haminan kaupungilta 1400 € jaettavaksi tasaisesti vuotuisten tapahtumien kesken.

Varainhankinta on edelleen rakentunut seinäkalenterin ja jäsenmaksujen varaan. Pientä lisää on tuonut sponsorituet sekä telineiden ja telttojen vuokraus. Myös uusi myyntituote Haminan asemakaava-aiheinen piparkakkumuotti tuo pienen tuoton kassaan. Vuoden päättyessä kassavarat olivat 5 000 €.


Olemme jälleen olleet näyttävästi esillä niin valta- kuin maakunnallisesti lähinnä perinteisten joulukalenteri-ikkunoiden ansiosta. Toiminnastamme juttuja ovat myös julkaisseet Reimari, Kymen Sanomat sekä Ankkuri.

Kulunut vuosi on ollut toiminnassa ns välivuosi – ilman Tattoota. Tulevaisuus näyttää edelleen hyvältä. Olemme jälleen tunnetumpia seutukunnalla ja haluttuja yhteistyökumppaneita.Haminan linnointuksen wanhat talot ry ©

 Kaikki oikeudet pidätetään.